Rust in de klas - ontspanningsles in het voortgezet onderwijs

 

yogaindeklasvoortieners

 

Waarom Rust in de klas?

Op school moeten leerlingen luisteren, leren, presteren, samenwerken en nog veel meer. Dit is niet altijd gemakkelijk, zeker niet in een drukke klas of voor jongeren met concentratie- of gedragsproblemen. 
Dat geeft onrust die zich op verschillende manieren uit, van heel stil en moe tot juist erg druk gedrag. Ontspanningsoefeningen helpen leerlingen meer rust te vinden in hun lijf en hun hoofd én helpen hen om met meer aandacht met hun schooltaken bezig te gaan.

 

Wat doen we?

De leerlingen doen spelenderwijs aan yoga, mindfulness en meditatie. Ze doen onder andere bewegings-, ademhalings- en concentratieoefeningen en leren luisteren naar bijzondere geluiden en de stilte.
De oefeningen zijn niet prestatiegericht. De lessen zijn positief en hebben verschillende doelen om het welzijn van de leerlingen te vergroten, zoals: zelfvertrouwen, samenwerken, aandacht voor jezelf en anderen.
De leerlingen leren dat ze zich kunnen ontspannen en concentreren, ook in drukke situaties.

 

Voor wie?

"Rust in de klas" is er voor iedereen, of je nu lenig, druk of rustig bent. De docent doet ook gewoon mee!
Deze lessen zijn geschikt voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. De invulling van de lessen is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en de belevingswereld van de leerlingen.

 

Waar & wanneer?

De lessen zijn op school, bijvoorbeeld in de gymzaal, al is in een klaslokaal ook mogelijk.
Een les duurt ongeveer een uur. Er kan gekozen worden voor een eenmalige workshop of voor een lessenreeks van een aantal weken. Deze les leent zich ook goed voor de invulling van een projectweek.
Samen met de docent bespreek ik welke ruimte geschikt is, de lesduur, het tijdstip, de groepsgrootte en kijken we wat deze groep nodig heeft.

 

Geïnteresseerd?

Heb je interesse voor je klas of school en wil je meer weten? Laat het me weten! 
Stuur een mailtje naar Marga de Nijs, tieneryogadocent en mindfulnesstrainer voor jongeren: marga@eenzeevanrust.