Rust in de klas -
ontspanningsles in alle groepen basisonderwijs  

 yogaindeklasbo

 

 

Waarom Rust in de klas?

Op school moeten leerlingen luisteren, leren, presteren, samenwerken en nog veel meer. Dit is niet altijd gemakkelijk, zeker niet in een drukke klas of voor kinderen met concentratie- of gedragsproblemen. 
Dat geeft onrust die zich op verschillende manieren uit, van heel stil en moe tot juist erg druk gedrag. Ontspanningsoefeningen helpen leerlingen meer rust te vinden in hun lijf en hun hoofd én helpen hen om met meer aandacht met hun schooltaken bezig te gaan.

 

Wat doen we?

De leerlingen doen spelenderwijs aan yoga, mindfulness en meditatie. Ze doen onder andere bewegings-, ademhalings- en concentratieoefeningen en leren luisteren naar bijzondere geluiden en de stilte.
De oefeningen zijn niet prestatiegericht. De lessen zijn positief en hebben verschillende doelen om het welzijn van de kinderen te vergroten, zoals: zelfvertrouwen, samenwerken, aandacht voor jezelf en anderen.
De kinderen leren dat ze zich kunnen ontspannen en concentreren, ook in drukke situaties.

 

Voor wie?

"Rust in de klas" is er voor iedereen, of je nu lenig, druk of rustig bent. De leerkracht doet ook gewoon mee!
Deze lessen zijn geschikt voor alle groepen in het basisonderwijs. De invulling van de lessen is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en de belevingswereld van de leerlingen.

 

Waar & wanneer?

De lessen zijn op school, bijvoorbeeld in de gymzaal, al is in het eigen klaslokaal ook mogelijk.
Een les duurt ongeveer een uur. Er kan gekozen worden voor een eenmalige workshop of voor een lessenreeks van een aantal weken.
Samen met de leerkracht bespreek ik welke ruimte geschikt is, de lesduur, het tijdstip en kijken we wat deze groep nodig heeft.

 

Geïnteresseerd?

Heb je interesse voor je klas of school, en wil je meer weten? Laat het me weten! 
Stuur een mailtje naar Marga de Nijs, kinderyogadocent, kindermeditatiedocent en Mindfulness Kindertrainer: marga@eenzeevanrust.

                                                       

Enkele reacties van leerlingen groep 8 (ODS Engelenberg, Kampen)

"Rust. Tot mezelf gekomen. Bedankt!"

"Yogales. Superrelaxed. Superleuk."

"Oh ... dat was fijn. Kun je vanavond bij mij thuis komen?"