MindfulKids - aandachttraining voor groep 5 tot en met 8  

 

 

Wat is MindfulKids? mindfulnessindeklas

MindfulKids is een aandachttraining in het basisonderwijs.
Tijdens deze training leren kinderen hoe hun meest waardevolle instrument werkt, namelijk hun aandacht. De leerlingen ontdekken door middel van oefeningen hoe ze hun aandacht bewuster kunnen gebruiken. Ze ontdekken dat te midden van deze snelle en drukke wereld dichtbij iets te vinden is. Een stille veilige plek in zichzelf, die altijd aanwezig is, ongeacht de omstandigheden.

De sessies omvatten een combinatie van theoretische uitleg en oefeningen met de hele klas. Ook de leerkracht doet mee. Elke sessie heeft een eigen thema en werkblad.
MindfulKids is zo ontworpen dat het met minimale belasting voor de leerkracht in een bestaand schoolcurriculum kan worden geïntegreerd.

MindfulKids is ontwikkeld door het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. De effecten van de MindfulKidstraining zijn door de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzocht. Kijk hier voor meer informatie over de resultaten van het onderzoek.

 

Waarom MindfulKids?

MindfulKids draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen. Dit heeft positieve effecten op de concentratie, het leren, het omgaan met stress en spannende situaties, zoals schooltoetsen, sociale interacties met anderen, sportieve prestaties en regulatie van emoties en gedrag. Ook leren ze over compassie; voor zichzelf en voor anderen.
De kinderen leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven veel aan hebben. Ze ontwikkelen juist dat stukje aandacht voor zichzelf waardoor ze beter in staat zijn de grens aan te voelen tussen druk zijn en je druk maken. 

Enkele reacties van leerlingen uit groep 8 van de Dirk van Dijkschool in Kampen. De vraag wat ze leerden:

"Ik heb geleerd dat ik mijn aandacht ergens op kan richten, bijvoorbeeld op toetsen."

"Dat je een soort huisje altijd bij je hebt, waar je rustig kan worden."

"Als het druk is of je kunt je niet concentreren, dat je dan naar je stille lichaam gaat. Dat vind ik fijn." 

 

Voor wie?

MindfulKids is voor kinderen in de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs. 

 

Waar & wanneer?

Op school in de klas. Gedurende een periode van 6 weken volgen de leerlingen en leerkracht 2 keer per week 30 minuten een sessie.
MindfulKids wordt gegeven op basisscholen in Kampen en omgeving.

 

Geïnteresseerd?

Neem contact op met Marga de Nijs, gecertificeerd MindfulKidstrainer: marga@eenzeevanrust.

Mindfulkidslogo2