logo

MindfulKids - groep 5 t/m 8 basisonderwijs

                                                                  

MindfulKids is een aandachttraining voor leerlingen in de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Gedurende een periode van 6 weken volgen de leerlingen en leerkracht 2 keer per week 30 minuten een MindfulKids sessie. Tijdens deze training leren kinderen hoe hun meest waardevolle instrument werkt, namelijk hun aandacht. De leerlingen ontdekken door middel van oefeningen hoe ze hun aandacht bewuster kunnen gebruiken. Ze ontdekken dat te midden van deze snelle wereld vol indrukken en verwachtingen er dichterbij iets te vinden is. Een stille veilige plek in zichzelf, die altijd aanwezig is, ongeacht de omstandigheden.                          

De sessies omvatten een combinatie van theoretische uitleg èn ervaren. We doen oefeningen met de hele klas en de leerkracht doet ook mee. Elke sessie heeft een eigen thema en werkblad.                                                      

MindfulKids draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen. Dit heeft positieve effecten op concentreren, leren, het omgaan met stress en spannende situaties (zoals schooltoetsen), sociale interacties met anderen, sportieve prestaties en regulatie van emoties en gedrag. Ook leren ze over compassie; voor zichzelf en voor anderen. De kinderen leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven veel aan hebben. Ze ontwikkelen juist dat stukje aandacht voor zichzelf waardoor ze beter in staat zijn de grens aan te voelen tussen druk zijn en je druk maken.  MindfulKids is zo ontworpen dat het met minimale belasting voor de leerkracht in een bestaand schoolcurriculum kan worden geïntegreerd.

MindfulKids is ontwikkeld door het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. De effecten van de MindfulKidstraining zijn door de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzocht. Kijk hiervoor meer informatie over de resultaten van het onderzoek.

Enkele reacties van leerlingen uit groep 8 (Dirk van Dijkschool, Kampen) naar aanleiding van de vraag wat je geleerd hebt:

Ik heb geleerd dat ik mijn aandacht ergens op kan richten, bijvoorbeeld op toetsen.

Dat je een soort huisje altijd bij je hebt, waar je rustig kan worden.

Als het druk is of je je niet kunt concentreren dat je dan naar je stille lichaam gaat. Dat vind ik fijn. 

Marga de Nijs is gecertificeerd MindfulKidstrainer. De training MindfulKids wordt gegeven op basisscholen in Kampen en omgeving.

Mindfulkidslogo2

Cursus | Agenda

02-11-2018 | 16:55 uur

Zaterdag 8 december Ouder-Kind Yoga in het Libra Yogahuis!